
Η έμφυτη περιέργεια του ανθρώπου να ανακαλύψει τον κόσμο και να γνωρίσει κι άλλους πολιτισμούς, όπως και η ανάγκη του να βρει ό, τι πολυτιμότερο κάθε μέρος διαθέτει, τον βοήθησε να αναπτύξει τις γνώσεις του σε όλους τους τομείς. Καινούργια αγαθά ανακαλύφθηκαν και μπήκαν σιγά σιγά στη ζωή του, ενώ τώρα πια είναι τόσο αναγκαία που δεν μπορεί κάνεις να διανοηθεί την καθημερινότητά του χωρίς αυτά.
Αργότερα, η επιστήμη τα χρησιμοποίησε για την ίαση ασθενειών. Ακόμα και σήμερα πολλά συστατικά που υπάρχουν σε φάρμακα προέρχονται από την φύση, όπως π.χ. τα βότανα που μπορούν και αναπτύσσονται κάτω από συγκεκριμένες κλιματολογικές συνθήκες. Η ιατρική, συλλέγοντας στοιχεία για την ίαση κάποιων ασθενειών, έφτασε στο συμπέρασμα ότι το Μεσογειακό κλίμα είναι το καταλληλότερο για να φτάσει ο ασθενής, με την αντίστοιχη πάντα θεραπεία και υπό την επίβλεψη του γιατρού του, να απαλλαγεί από κάποιες ασθένειες.
Έτσι λοιπόν παρατηρούμε ότι οι ασθενείς με την παρότρυνσή τους, ακόμα κι αν η επιστήμη εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, επισκέπτονται περιοχές που τους βοηθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν. Τα τελευταία χρόνια ο ιατρικός τουρισμός έχει παρουσιάσει μεγάλη ανάπτυξη και συνεχώς η ζήτηση αυξάνεται.
Παρατηρείται ότι παλαιότερα ο ιατρικός τουρισμός είχε μεγαλύτερη απήχηση σε ανθρώπους που ήθελαν να κάνουν κάποια αισθητική επέμβαση και αναζητούν προορισμούς που το κόστος είναι χαμηλότερο, αλλά και το επίπεδο στην ιατρική είναι υψηλό και καλύπτει τις προσδοκίες τους.
Σίγουρα και τώρα ο ιατρικός τουρισμός επιλέγεται ακόμα βάσει του κλίματος και του κόστους που θα επωμιστεί ο ασθενής, αλλά επιλέγεται κυρίως για τις εγκαταστάσεις και τις υψηλές υπηρεσίες που θα λάβει από το επιστημονικό προσωπικό. Έτσι λοιπόν οι χώρες που έχουν υψηλό επίπεδο αλλά και χαμηλότερο κόστος είναι πόλος έλξης για τον ιατρικό τουρισμό.
Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε αυτό το είδος από ασθενείς του εξωτερικού, αφού το επίπεδο στην ιατρική είναι υψηλότατο και το κόστος αρκετά χαμηλό σε σχέση με άλλες χώρες. Ο ιατρικός τουρισμός στην Ελλάδα μπορεί να υποδεχθεί τους ασθενείς και σε ιδιωτικές κλινικές αλλά και σε πολλά δημόσια ιατρικά πανεπιστήμια, στην Αθήνα αλλά και στην συμπρωτεύουσα.
Το παραπεμπτικό από γιατρό του εξωτερικού δεν είναι απαραίτητο, εφόσον υπάρχει το ιστορικό του ασθενούς. Δεν είναι απαραίτητο να νοσηλευτεί σε κάποιο νοσοκομείο η κλινική εάν αυτό δεν κρίνεται αναγκαίο. Είναι έντονη η ανάγκη του δυτικού κόσμου να αποδεσμευτεί από αναμονές σε ιατρεία και ουρές σε ΗΠΑ αλλά και στην Δυτική Ευρώπη.
Τα ξενοδοχεία μπορούν να τους φιλοξενήσουν, αφού πολλά από αυτά έχουν αρκετές υποδομές εξυπηρετώντας πολλές θεραπείες. Επίσης είναι πολύ σημαντικό ότι πάντα τους εξασφαλίζουν και την μεταφορά τους όπως και ειδικευμένο προσωπικό.
Υπάρχει ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό (περίπου στο 60%) που δείχνει ότι η ζήτηση για θεραπείες όπως θαλασσοθεραπεία, όπως και η βελτίωση της φυσικής κατάστασης και η ευεξία, είναι οι τομείς που θα απασχολήσουν τον ιατρικό τουρισμό. Τα ξενοδοχεία στα νησιά και το φυσικό περιβάλλον είναι ό, τι καλύτερο σε υποδομές για αυτού του είδους τις θεραπείες. Η διατροφή είναι πάντα εκείνη που πολύ μελετημένα από επαγγελματία σεφ προσφέρεται στους φιλοξενούμενους.
Ο ιατρικός τουρισμός μπορεί να ευδοκιμήσει στην χώρα και να δώσει στους Έλληνες επιστήμονες την ευκαιρία να αναδείξουν τις ικανότητες και τις γνώσεις τους μέσα από αυτόν.